Kaksi tamperelaista terveysteknologiayritystä Startup World Cupin Suomen finaalissa

8.3.2019 (Muokattu 15.3.2019)

Silicon Vikings Startup World Cup Finland -finaali kisattiin 6.3.2019 Pakkahuoneella. Mukana fiinaalissa pitchasi kahdeksan suomalaista startup-yritystä. Kaksi finaaliin päässeistä yrityksistä oli tamperelaisia ja HealthHUBin yhteisön jäseniä: Olfactomics ja Runteq olivat selvittäneet tiensä esikarsinnoista Suomen finaaliin.

Metsäteollisuusalan startup,Finnos, vei voiton Startup World Cupin Suomen osakilpailussa.Silicon Vikings Startup World Cup Finland -finaali kisattiin 6.3.2019 Pakkahuoneella. Kaksi kahdeksasta Suomen finaaliin päässeistä yrityksistä oli tamperelaisia terveysteknologia-alan startupeja ja HealhHUBin yhteisön jäseniä: lavalla pitchaamassa nähtiin Olfactomics ja Runteq, joista Olfactomics sijoittui finaalissa toiselle sijalle.

Olfactomicsin toimitusjohtaja Antti Roine pitchasi kolmen minuutin hissipuheensa hyvällä energialla ja toi yrityksen selkeän konseptin tuomariston eteen vankalla asiantuntemuksella. Tuomaristo oli Olfactomicsin ratkaisusta todella kiinnostunut.

Olfactomics on Tampereen yliopistolta alkusysäyksensä saanut yritys, joka kehittää uutta teknologiaa reaaliaikaiseen kudosanalyysiin leikkauksen aikana. Esimerkiksi rintasyöpäleikkauksessa pystytään reaaliaikaisen kudosanalyysin avulla poistamaan syöpäkasvain kokonaan yhden toimenpiteen aikana. Samalla kun kudosanalyysi mahdollistaa kasvaimen poistamisen kokonaan yhdellä leikkauksella, se minimoi terveen kudoksen leikkaamisen kasvainta poistettaessa. Olfactomicsin teknologian tavoitteena on vähentää rintasyöpäpotilaiden tarpeettomia lisäoperaatioita, millä on lopulta myös terveydenhuollon kustannuksia laskevia vaikutuksia.

"Startup worldcupissa jäimme tällä kertaa toiseksi, se ei ole häpeä. Voittajalla oli hieno esitys ja myynti jo yli miljoona euroa", kommentoi Antti Roine kisamenestystä.

Olfactomics pääsi finaalikokoonpanoon European Healthtech Investment Forumissa 13.3. Lisäksi yritys on saanut kutsun myös Dubliniin Healthtech Innovator contestin finaaliin.


Runteq puolestaan kehittää tuotteita ja sovelluksia urheilun ja hyvinvoinnin mittaamiseen yhtenä fokusalueistaan urheiluvammojen ehkäisy mittaamisen ja seurannan keinoin. Runteq on kehittänyt puettavia tuotteita ihmisen biomekaniikan ja juoksutekniikan mittaamisen sekä valmennuksen tarpeisiin.

Silicon Vikings Startup World Cup Finland, järjestettiin nyt toista kertaa Tampereella. Tapahtuma keräsi kaikkiaan noin 500 osallistujaa. Pääjärjestäjinä toimivat Tribe Tampere, Y-kampus, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen kaupunki sekä Pirkanmaan liitto. Suomen osakilpailun voittaja pääsee edustamaan Suomea SWC Euroopan finaalissa Prahassa huhtikuussa sekä matkaa San Franciscossa 17.5.2019 järjestettävään SWC-finaaliin, jossa palkintona on miljoonan dollarin sijoitus.