Epilepsiakohtauksen analysoiva sovellus palkittiin

16.10.2018 (Muokattu 17.10.2018)

Tampereen kaupungin teknisen luovuuden palkinto myönnettiin tänä vuonna työryhmälle, joka on kehittänyt epilepsiakohtauksen seurantaan ja diagnosointiin sovelluksen ja kameralaitteiston.

Tampereella 10.–11.10.2018 järjestetyssä MindTrek 2018 -tapahtumassa oli tänä vuonna mukana myös eHealth-osio. Siinä pureuduttiin muun muassa ajankohtaisiin ekosysteemi- ja alustaratkaisuihin, kuten UNA, IHAN, OMAOLO ja Kotidigi. MindTrek oli osa Tampere Smart City Weekin tapahtumia.

Tampereen kaupungin teknisen luovuuden palkinto luovutettiin 11.10. Tampere Smart City Weekin vastaanotolla Tampereen Raatihuoneella eHealth-teemaan hyvin sopivalle yritykselle. 5000 euron palkintosumman sai työryhmä, joka on kehittänyt epilepsiakohtauksen seurantaan ja diagnosointiin soveltuvan ja hoitopäätösten tekoa tukevan koneoppimista hyödyntävän sovelluksen. Kehittäjätiimin muodostavat neurologian professori Jukka Peltola, toimitusjohtaja Kaapo Annala ja tekninen johtaja Andrew Knight Neuro Event Labs -yrityksestä.

Innovaatiossa on kyse kamerateknologiasta, joka mallintaa erilaisia signaaleja ja mahdollistaa epilepsiapotilaan seurannan ja diagnosoinnin kotona. Innovaatio on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Palkitsemistoimikunta katsoi, että innovaatio edustaa hyvin Tampereen erityisiä osaamisalueita kamerateknologian ja lääketieteen saralla. Lääketieteellisen ja insinööriosaamisen yhdistäminen on synnyttänyt lääkäreille käyttökelpoisen työkalun, joka auttaa oikean ja yksilöllisen hoitosuunnitelman laatimisessa. Sovelluksella on kaupallista potentiaalia ja sen käyttöä on mahdollista laajentaa myös muiden oireiden tai sairauksien kuten unihäiriöihin monitorointiin.