OLFACTOMICS OY sai miljoonarahoituksen kudosta tunnistavan teknologian jatkokehittämiseen

19.9.2018 (Muokattu 20.9.2018)

HealthHUBin jäsenyritys Olfactomics Oy keräsi lähes miljoona euroa kudosta tunnistavan ja analysoivan, leikkausinstrumentteihin liitettävän menetelmän jatkokehittämiseen. Uuden älykkään tekniikan avulla voidaan tulevaisuudessa säästää satojatuhansia potilaita uusintaleikkauksilta, sekä tuoda säästöjä vähentyneiden uusintaleikkausten ja lyhyempien leikkausaikojen kautta. Menetelmän ensisijainen sovellusalue on rintasyövän leikkaushoito.

Yksityisrahoituksen lisäksi Olfactomicsin rahoitukseen osallistui Business Finland. Lisäksi Olfactomics sai Euroopan Unionin PK Instrumentti -ohjelman ensimmäisen vaiheen rahoituksen, joka on suunnattu innovatiivisten, voimakasta kansainvälistä kasvua tavoittelevien tuotteiden ja palveluiden kehityshankkeisiin. Hakijoista noin 3% saa rahoituksen. Rahoitus on suuruudeltaan 50 000€ ja se on suunnattu toiseen vaiheen hakemuksen valmisteluun.

Diatermia-sähköveitsi on kirurgin perustyökalu, joka leikkaa kudosta sähköisen valokaaren avulla. Olfactomics kehittää sähköveitseen liitettävää keinonenää, joka analysoi leikkauspinnasta irtoavan savun sisältämiä biomarkkereita reaaliaikaisesti leikkauksen aikana ja kertoo, milloin veitsi osuu syöpäkudokseen ja milloin terveeseen kudokseen. Näin kasvainkudos pystytään poistamaan kokonaan, samalla säästäen tervettä kudosta. Menetelmän etuna on, että se on yhteensopiva olemassa olevien instrumenttien kanssa, eikä se ole suorassa kontaktissa potilaaseen.

Keinonenää on kehitetty Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteistyönä jo kymmenisen vuotta. Aluksi tutkimustiimi keräsi kokemusta sian kudoksia analysoimalla, ja siinä päästiin 95 % varmuuteen kudosten erottumisessa. Ihmisistä poistettuja syöpäkasvaimia analysoitaessa on päästy samantasoiseen varmuuteen.

Kerätyn rahoituksen turvin Olfactomics keskittyy käyttämänsä sensoriteknologian optimointiin. Järjestelmästä on olemassa toimiva prototyyppi ja nyt painopiste siirtyy nopeuden ja suorituskyvyn optimointiin, käytettävyyteen sekä terveydenhuollon laitteita koskevan laajan lainsäädännön täyttämiseen. Ensimmäiset kokeet leikkaussalissa on tarkoitus tehdä vuonna 2019. Tavoitteena on, että menetelmä saadaan kliiniseen käyttöön leikkaussaleihin 2020-luvun alussa.

Lisätiedot:

Antti Roine
antti.roine@olfactomics.fi
+358408410698


Toimitusjohtaja Antti Roine

Koulutus: Lääketieteen tohtori

Työura:

  • Tutkija, Tampereen yliopisto 2009-
  • Kirurgiaan erikoistuva lääkäri, Tampereen kaupunki ja PSHP 2016-2018
  • Projektipäällikkö, terveydenhuollon digitalisaatio 2017-2018
  • Toimitusjohtaja, Olfactomics Oy, 2018-

Perhe: Vaimo

Mistä innostut työssäsi: Keksimisestä ja kehittämisestä

Mitä harrastat: Kestävyysurheilu, valokuvausHallituksen puheenjohtaja Niku Oksala

Koulutus: Dos. (kokeellinen kirurgia, kirurgia), LT, FT, erikoislääkäri

Työura:

  • Kirurgian professori, ylilääkäri 2018-
  • Kliininen opettaja, erikoislääkäri 2007–2018
  • Erikoistuva lääkäri, 2000-2006

Perhe: 3 lasta ja vaimo

Mistä innostut työssäsi: siitä että joku toinen innostuu tai onnistuu ja saan olla osallisena siitä

Mitä harrastat: alppihiihto, musiikki