Reilun vuoden HealthHUBIn jäsenenä ollut W2E on mukana suomalaisten sairaanhoitopiirien yhteisessä Virtuaalisairaala –hankkeessa. Jututimme yhtä yrityksen perustajista, Harri Honkoa, hankkeesta.
W2E on perustettu joulukuussa 2015 spin-offina, jonka taustalla oli TUTin tietotekniikan laitoksen projekti. ”Startup –maailma on minulle tuttu jo seitsemän vuoden takaa, jolloin perustin ensimmäisen yrityksen”, kertoo Honko. Wellness Warehouse Engine –sanoista nimensä saavassa yrityksessä on kaksi kokoaikaista ja kolme osa-aikaista perustajatyöntekijää. Ulkopuolista apua hankitaan kulloisenkin tarpeen mukaan.
Yrityksen tuote perustuu hyvinvointitiedon valmistajakohtaisten varantojen keräämiseen yhdeksi ohjelmalliseksi rajapinnaksi. ”Olemme tiedon välittäjä eikä tuotteemme perustu siihen, että olisimme näkyvässä roolissa käyttäjälle”, valottaa Honko liikeideaa. ”Tuotteemme ei ole laitesidonnainen eli asiakas voi halutessaan käyttää lähes minkä merkkistä aktiivisuusranneketta tahansa. Meidän kautta asiakkaan mittaamat aktiivisuustiedot siirtyvät esim. sille sairaalalle, jonka potilas hän on.”
Virtuaalisairaala on HUSin koordinoima, kaikkien Suomen yliopistollisten sairaaloiden yhteinen hanke Kyseessä on kohtuusuuri julkisen terveydenhuollon digitalisaatioprojekti, jonka rahoittaja on STM.
Hankkeen tarkoituksena on luoda kansalaisille tarkoitettuja, digitaalisia hoitopolkuratkaisuja. Tällä hetkellä toimiva Mielenterveystalo on terveystaloista tunnetuin ja sen portaalissa on paljon kaikille ilmaista tietoa mielenterveyden hoidosta. Portaalissa on myös nettiterapiamahdollisuus, jota voi käyttää lääkärin lähetteen saatuaan. Ensi vuoden loppuun mennessä on tarkoitus julkaista useampi kymmenen uusia virtuaalisia hoitotaloja.
W2E:n roolina on ollut olla itsemittaus- ja aktiivisuustiedon käytön mahdollistaja uusille hoitopolkusovelluksille joille ao. potilaiden itse toimittamat tiedot sopivat. ”Olemme toimineet määrittelijänä ja toteuttajana uusille aktiivisuus- ja hyvinvointitietoja sisältäville ns. FHIR-profiileille joita tuetaan myös uudessa Kelan Omatietovarannossa. ”Projekti on ollut kohtuupitkä ja täytyy myöntää, että työläskin”, sanoo Honko. Hän jatkaa, että projektin saaminen oli oikeastaan onnellisten sattumien summa: ”Demosimme keväällä 2016 Terveydenhuollon ATK-päivillä, jotka Kuntaliitto perinteisesti järjestää vuosittain. Tapahtumasta virinneet keskustelut ja HUS:in sisäinen pilotti johtivat Virtuaalisairaala-hankkeen alle kuuluvan projektin aloittamiseen.” Honko muistuttaa, että Suomi on pieni maa, joten kaikenlainen näkyvyys ja referenssien saaminen auttaa aina eteenpäin.