Kineso Oy mukana Kelan etäkuntoutushankkeessa ja Kasvu Openissa

27.4.2017 (Muokattu 27.4.2017)

HealthHUBissa jäsenenä toimiva Kineso Oy on päässyt mukaan Kelan rahoittamaan etäkuntoutushankkeeseen. Kineso on myös mukana Kasvu Open -kasvuyrittäjyysohjelmassa, jossa heidät valittiin 15 parhaan yrityksen joukkoon. Istuimme alas yrityksen varatoimitusjohtaja Riikka Panun kanssa ja kävimme läpi, miten tähän positiiviseen tilanteeseen on tultu ja mitä tulevaisuuden suunnitelmia Kinesolla on.

Kineso Oy:n juuret ovat TAMK:n Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osastolla syntyneessä spin offissa. Kun rahoitus päättyi v. 2014, niin toiminnassa mukana olleista kahdeksan päätti perustaa liikeidean ympärille yrityksen. Tällä hetkellä yrityksellä on kuusi osakasta.

3DFysio -tuote kannustaa potilaita mobiilisti

Suurimpia haasteita fysioterapiassa on se, että asiakaskäynnillä läpikäydyt liikkeet eivät pysy potilaan mielessä. ”Potilas saa yleensä mukaan harjoitteita sisältävän A4:n, mutta kotona on vaikea muistaa, kuinka liikkeet tehdään oikein”, valottaa Riikka Panu. ”Ja kun oikeaa suoritustapaa ei muista, niin liikkeet jäävät helposti tekemättä, mikä tietenkin vaikuttaa negatiivisesti kuntoutuksen lopputulokseen” hän jatkaa. Kineso on kehittänyt tähän ongelmaan digitaalisen 3DFysio –tuotteen. Fysioterapeutti voi vastaanotolla valita valmiista liikeanimaatiokirjastosta potilaalle parhaiten sopivat harjoitteet ja potilas näkee ne kotonaan mobiililaitteestaan. Animaatioita voi pyörittää 360 astetta sekä niitä voi zoomata lähemmäs tai kauemmas samalla kun animaatio pyörii tai on pysäytettynä. Lisäksi animaatioiden yhteyteen voi kirjoittaa potilaskohtaisia lisäohjeita tai muistutuksia. ”Kelan etätutkimushankkeessa tutkimme nimenomaan sitä, kuinka digitaalinen sovelluksemme motivoi asiakkaita omaehtoiseen harjoitteluun, ja kumppaneina meillä tutkimusosuuden tekevät TTY ja TAMK sekä reumapotilaiden kuntoutumiseen keskittynyt Kuntoutumiskeskus Apila Oy. Riikka on erityisen iloinen Kelan etäkuntoutushankkeeseen pääsystä: ”Kun saa terveydenhuoltoalalla Kelan referenssiksi, niin onhan se hienoa. Hanke on ollut auki viime keväästä ja me laitoimme hakemuksemme sisään syksyn haussa. Tämän vuoden alusta olemme tehneet työtä hankkeen parissa.”

Kineson Kasvu Openin 15 parhaan joukossa

Kineso on mukana myös Kasvu Open –kasvuyrittäjyysohjelmassa. ”Kasvu Open on paras kasvuohjelma, jossa olemme olleet," Riikka kehuu. ”Kasvupolkuja on yhteensä 26 ja meidät valittiin Tulevaisuuden hyvinvointikampus -Kasvupolkuun. Aluksi pitchasimme kaikille osallistujille, jonka jälkeen meillä oli päivän aikana viisi one-to-one –tapaamista sparraajien kanssa; sparraajista tosin käytetään mylläri-nimitystä KasvuOpenissa. Myllärit ovat todella hyviä, he olivat selvästi lukeneet etukäteen lähettämämme materiaalit. Lisäksi meille oli valittu juuri niiden erityisalojen myllärit, joista olimme kaikkein kiinnostuneimpia.” Kineso on oman polkunsa 15 parhaan yrityksen joukossa. Kasvu Open jatkuu loppukeväästä Jyväskylän sparraustapahtumalla ja finaali järjestetään Helsingissä lokakuussa.

Kelan etätutkimushankkeen ja Kasvu Open –ohjelman lisäksi Kineso keskittyy 3DFysio –tuotteen myyntiin. Asiakkaita ovat tällä hetkellä ne fysioterapia-alan yritykset, jotka haluavat olla edelläkävijöitä alallaan. Tulevaisuudessa laajenevaan asiakaskuntaan voivat kuulua myös puheterapeutit, personal trainerit ja esim. joogaohjaajat. ”Fysioterapia ja kuntoutus ovat muutenkin kasvavia aloja eikä vähiten väestön vanhemisen vuoksi," Riikka kertoo. Iältään nuoremmatkin asiakkaat ovat ottaneet tuotteet omakseen; heille mobiili elämä on niin arkipäiväistä. Harjoitukset ja muistutukset ovat mobiilissa, samoin kaikki muukin,” perustelee Riikka.

HealthHUBin hyvä henki, uudet ideat ja kontaktit auttavat eteenpäin

Kineso on jäsenenä HealthHUBissa, jonka henkeä Riikka kehuu: ” Hyvä henki ei tule käskemällä, ihmiset muodostavat sen. Täällä otetaan kaikki uudet vastaan lämpimästi ja avoimesti, autetaan ja kerrotaan, miten HealthHUB toimii. Olemme saaneet täällä uusia ideoita ja hyviä kontakteja. Tietenkin sekin, että kaikki toimivat samalla terveysteknologian alalla, yhdistää meitä.” Riikka painottaa myös sitä, että HealthHUB on Kineson paljon työnsä puolesta liikkuville työntekijöille hyvä kokoontumispaikka.